Ízesélet - napi top

  • 1. Mit szimbolizálnak a húsvéti tojások? Habár a húsvét Jézus feltámadásának ünnepe, sok szokás mégis pogány hagyományokat őriz. Ilyen a húsvéti tojás és a mögötte rejlő szimbólumrendszer is.   A tojás mint szimbólum a történelem folyamán Az ókori egyiptomiak, perzsák, föníciaiak ...
  • 2. Krimi, sárkányok és az óriási omlett – húsvéti furcsaságok a nagyvilágban A húsvét nem csupán a csokinyulakról és a csokitojásokról szól, hanem sok-sok régi népi hagyomány is kötődik hozzá, amelyeknek egy része egészen érdekes átalakuláson és újraértelmezésen ment keresztül a történelem során. Ezekhez csatlakozta...

Ízesélet - friss

  • 17:59 Mit szimbolizálnak a húsvéti tojások? Habár a húsvét Jézus feltámadásának ünnepe, sok szokás mégis pogány hagyományokat őriz. Ilyen a húsvéti tojás és a mögötte rejlő szimbólumrendszer is.   A tojás mint szimbólum a történelem folyamán Az ókori egyiptomiak, perzsák, föníciaiak ...
  • 13:08 Krimi, sárkányok és az óriási omlett – húsvéti furcsaságok a nagyvilágban A húsvét nem csupán a csokinyulakról és a csokitojásokról szól, hanem sok-sok régi népi hagyomány is kötődik hozzá, amelyeknek egy része egészen érdekes átalakuláson és újraértelmezésen ment keresztül a történelem során. Ezekhez csatlakozta...
  • 2019.04.21
  • 18:08 9 érdekes húsvéti hagyomány a világ minden tájáról Ha már túl vagytok a sonka-tojás-torma kötelező körökön, repüljetek velünk gondolatban messzi tájakra, és ismerjétek meg, hogy miként ünnepelik a húsvétot a világ más részein! Lesz itt minden a sajtgurítástól kezdve egészen a fazékdobálásig...
  • 2019.04.20
  • 18:29 31 tradicionális húsvéti fogás a Föld minden tájáról – 3. rész Cikksorozatunk első részében lengyel és litván tradicionális ételekkel, a folytatásban pedig olasz és brit húsvéti fogásokkal ismerkedtünk meg. Sorozatunk befejező részében Görögországba kalauzolunk el benneteket. Tsoureki Habár Görögorsz...
  • 2019.04.19
  • 17:51 31 tradicionális húsvéti fogás a Föld minden tájáról - 2. rész Cikksorozatunk első részében lengyel és litván tradicionális ételeket kóstoltunk, most olasz és brit tájakon folytatjuk a kalandozást. Tartsatok majd velünk a befejező részben is, ekkor görögországi ízutazásra invitálunk benneteket. Olasz...
  • 13:22 Jöhet egy jó tejeskávé? A Nespresso sajtótájékoztatóján jártunk Három különböző tejeskávéval indítani a hétfő reggelt? Mi így – és sok-sok tejes, kávés és persze tejeskávés információval – kezdtük a hetet a Nespresso Mini Atelier rendezvényén. Tudtad, hogy a világ kávéfogyasztóinak háromnegyede tejjel i...
  • 2019.04.18
  • 17:47 Praktikák a húsvéti sonka megvásárlásához és elkészítéséhez A húsvéti menü kihagyhatatlan része a sonka, és bár ha főzzük hosszadalmas az elkészítése, bonyolultnak szerencsére nem nevezhető. Nézzük, mire kell ügyelnünk a megvásárlásánál és elkészítésénél, hogy igazán fejedelmire sikerüljön az ünne...
  • 13:41 Nagycsütörtöki ételtradíciók Nagycsütörtökhöz – vagy ahogy sokan ismerjük, zöldcsütörtökhöz –, az eredeti zsidó húsvéthoz számos keresztény tradíció kötődik, ezek közül pedig több is kapcsolatos az étkezéssel. Ezen a napon került sor Jézus és követői között az utolsó v...
  • 2019.04.17
  • 18:13 31 tradicionális húsvéti fogás a Föld minden tájáról - 1. rész Nálunk sonka, tojás és kalács nélkül biztosan nincs húsvét. De vajon mit fogyasztanak más nemzetek ezen az ünnepen? Izgalmas válogatásunk első része következik, amelyben a lengyel és a litván tradicionális ételeket vettük górcső alá.   Leng...
  • 13:30 Díszítsünk tojást. Húsvéti tojásdekorációs tippeket mutatunk a készülődéshez, próbáljátok ... Húsvét előtt a legtöbb piacon el lehet csípni egy-egy doboz fehér tojást. Vegyetek ti is pár darabot, de ezúttal ne a sütihez, hanem dekorációs célra. A húsvéti dekorációnak szánt tojásokat nem csupán festéssel díszíthetjük, hanem használha...
  • 2019.04.16
  • 17:50 Hogyan vált a sonka tradicionális húsvéti étellé? Mint karácsonyra a halas fogások, úgy a húsvéti sonka is elválaszthatatlanul összeforrt az ünneppel. Virágok, barkaágak, tojás, nyuszi-csibe dekorációk, és persze az asztal éke, a csodásan felszeletelt sonka. De miért pont ez a húsétel lett...
  • 13:12 Száműzzük a szagokat. Ezek a legjobb természetes légfrissítők Főzünk, takarítunk és még számtalan olyan tevékenységet végzünk otthonunkban, amelyek túl intenzív, esetleg kellemetlen szagokkal járnak. Ezek egyrészt lehetnek savasak mint a cigarettafüst és lúgosak, ilyen többek között a hal illata. Ha...
  • 2019.04.15
  • 17:49 2 perces dekorációs tipp húsvétra: hajtogass szalvéta nyuszit. Nyuszit, nyuszifejet sokféleképpen hajtogathatunk. Most egy olyan verziót mutatunk meg nektek, amelyet papírból és textilszalvétából is könnyen elkészíttek. Minél vékonyabb az anyag, annál pontosabb lesz a végeredmény. Az egyes lépések közö...
  • 14:02 A fokhagyma csodaszer. Egy tanulmány szerint gyomorproblémák esetén is bevethetjük Hasi diszkomfort érzés, emésztési zavarok, puffadás, görcsök Legtöbbünknek ismerősek ezek a kellemetlen tünetek, ráadásul sokszor nem is tudjuk mihez kötni a felbukkanásukat (sem sokat, sem fűszereset nem fogyasztottunk). Persze hosszan fen...
  • 2019.04.14
  • 18:35 Ebben az étteremben még a pizza is Garfield formájú Nem éppen a szomszédban, hanem a kanadai Torontóban nyílik meg hamarosan az az étterem, ahol minden Garfieldról szól: a híres képregényhős egy egész étlapnyi pizza, lasagne, kávé és süti inspirációjául szolgál. Persze mi máshoz is adhatná G...
  • 2019.04.13
  • 18:21 Együk? Ne együk? Ilyen vacsora mellett lesz pihentető az álmunk Ezúttal nem a fogyókúrázókra koncentrálunk, hanem azokra, akik nem küzdenek súlyproblémákkal, viszont fontos számukra a tudatos, egészséges életmód. Egyes fogások nyugodt álmot hoznak, azonban vannak olyan ételek is, amelyek késői elfogyasz...
  • 2019.04.12
  • 18:00 Ezek az idei esküvői tortatrendek Hamarosan itt az esküvői főszezon. Akár idénre tervezitek a nagy napot, akár nem, az esküvői süteménytrendeket mindenképpen érdemes figyelemmel kísérni – már csak a torták szépsége miatt is… Lássuk, milyen desszertet fog választani az, aki ...
  • 13:13 Mi a dietetikusok véleménye a ketogén diétáról? A rendkívül kevés szénhidrát elfogyasztására alapozó ketogén diéta követői tábora egyre csak növekszik szerte a világon. A diéta lényege roppant egyszerű: a cukor- és szénhidrátbevitel korlátozásával a máj szénhidrátok helyett zsírok eléget...
  • 2019.04.11
  • 17:49 Hogyan fagyasszuk le a banánt? Finom, télen-nyáron kapható, sok káliumot és rostot tartalmaz. És finom...ja, ezt már mondtuk! Nem csoda hát, hogy az egyik leginkább közkedvelt gyümölcs a banán, viszont problémás is egyben, legalábbis abból a szempontból, hogy nehéz vásár...
  • 13:19 10 étel, amelyből a nőknek többet kellene fogyasztani Azt már betéve tudjuk, hogy jobb elkerülnünk a cukros üdítőket és édességeket, a készételeket vagy például a túl zsíros fogásokat, azonban arról sokkal kevesebb szó esik, hogy milyen alapanyagokat, ételeket lenne célszerű beiktatnunk a tápl...
  • 2019.04.10
  • 17:32 Jobban esik az étel, ha szépen van tálalva - ismerd meg Manta-Szabó Zsuzsanna csodás kerám... Hangulatos keramikus műhelyében fogadott bennünket Manta-Szabó Zsuzsi, a helység hosszabbik fala végig polcos, a polcok pedig csak úgy roskadoznak a legfrissebben kiégetett kerámiák súlya alatt. Mindegyik más egy picit, egyedi, megismételhe...
  • 13:40 De mi is az az F-faktor diéta? Hasznos módszer vagy csak egy új őrület? Mutatjuk. Diétatrendek jönnek, diétatrendek mennek, a fogyni vágyók pedig semmi mást nem szeretnének, csak azt, hogy önsanyargatás nélkül elérjék a kívánt vékony alakot. Nem olyan rég új módszer ütötte fel a fejét a diétázók körében, ez az a bizonyos...
  • 2019.04.09
  • 17:51 Így főzzünk barna rizst a japán rizsszakértő szerint Momoko Nakamura évek óta járja a japán vidéket, és kutatja a rizs termesztésével kapcsolatos ősi eljárásokat. Az internet csak „Rice Girl” néven hivatkozik rá – és ő is saját magára –, ez pedig egyáltalán nem túlzás: mindent tud a rizsről. ...
  • 13:44 Gluténmentes táplálkozás - utazás közben is Utazni jó, nyaralni, kikapcsolódni menni még szuperebb dolog, ám aki ételérzékenységgel él együtt, pontosan tudja, hogy ez egyben óriási kihívás is. Finomakat enni, megismerni a helyi ízeket, de közben még véletlenül sem fogyasztani olyan é...
  • 2019.04.08
  • 18:04 Mire tippelsz, melyik a Föld legegészségesebb országa? Cikkünkből kiderül. Talán nem meglepő, hogy sajnos nem hazánk, de lehet, hogy elsőre a győztes nemzet sem jutott volna eszünkbe. Lerántjuk a leplet: a Bloomberg 2019-es felmérése szerint a dobogó legfelső fokán Spanyolország áll, éppen csak megelőzve Olaszorsz...
  • 13:05 Konyhán innen, konyhán túl… Mire jó még a mikroszálas törlőkendő? Konyhánk tisztán tartásához szinte nélkülözhetetlen de legalábbis nagyon hasznos a mikroszálas törlőkendő, hiszen anyaga kimondottan arra lett kitalálva, hogy csapdába ejtse a különböző szennyeződéseket és kórokozókat. Azonban nem csupán ...
  • 2019.04.07
  • 18:14 Ilyen ételeket fogyasztottak a Titanic utasai A közelgő évforduló kapcsán egy kicsit más szemszögből foglalkozunk a híres óceánjáróval. A szomorú események helyett ezúttal a luxushajó mindennapjaiba szeretnénk betekintést nyújtani, megmutatjuk, hogy a fényűző – és kevésbé luxus – étkez...
  • 2019.04.06
  • 18:14 Megszületett Gordon Ramsay 5. gyermeke. A sztárséf a hírt elképesztő aranyos módon tudatta a nagyvilággal: Instagram posztjában a kisfiú nevével viccelődött persze a lehető legkedvesebben. Csütörtökön adott életet 5. gyermeküknek Tana, Gordon felesége. A kis jövevény az Oscar Ja...
  • 2019.04.05
  • 17:45 Jó éttermet választottunk? Az étteremkritikusok szerint ezekre az intő jelekre érdemes fig... Akár különleges alkalomról, akár pedig egy szimpla hétköznapi ebédről van szó, jogos igény a finom étel és a kedves kiszolgálás. Étteremkritikusok szerint sok-sok olyan apró vagy éppen nem is annyira apró árulkodó jel létezik, amelyek min...
  • 13:23 Konyhakerti kisokos – így alakítsuk ki fűszernövényeink lakóhelyét Lassan átveheti az ablakpárkány szerepét a balkonláda vagy a kert, a jó idő beköszöntével nekiállhatunk a kültéri fűszernövények termesztésének. Mutatjuk a legfontosabb alapokat a szép – és nem utolsósorban finom – „ehető kiskert” megteremt...
  • 2019.04.04
  • 17:37 Tényleg egészséges a humusz? Így vélekedik a kérdésről a táplálkozási tanácsadó A humuszt évek óta az egyik legegészségesebb snackként tartják számon. Akkora a sikere, hogy még világnapja is lett: május 13-án ünneplik a nemzetközi humusz napot. Megvásárolhatjuk készen, de főtt csicseriborsóból mi is könnyen összedobhat...
  • 2019.04.03
  • 17:58 Variációk töltött tojásra Bizonyára sokatoknál kerül majd töltött tojás a húsvéti asztalra. Nem csoda: örök klasszikus vendégváró, amit nem lehet megunni. Ha a hagyományos ízek mellett valami újra vágytok, egyszerűen csak variáljatok a tölteléken.   Hogyan főzzük me...
  • 13:34 5 szuper fogás maradék krumplipüréből Előfordul néha, hogy elmérjük a család étvágyát, aztán dobozolhatjuk és hűtőzhetjük a megmaradt köreteket. Hogy utána el is fogyjanak, és ne a kukában végezzék, szükséges némi kreativitás. Ezúttal a krumplipürére mutatunk 5 tuti variációt. ...
  • 2019.04.02
  • 17:36 Számít a szénhidrát? Ezek a szénhidrátban szegény ételek maximum 15 perc alatt elkészülnek... Ha ránk tör a farkaséhség, hamar szeretnénk valami olyan finomsághoz jutni, ami feltölt energiával. A lehető legrosszabb megoldás ilyenkor fehér kenyerek és péksütemények után nyúlni, az eredmény gyorsan ingadozó vércukorszint, majd ismét f...
  • 13:15 Így ronthatjuk el a leveles tésztás desszerteket Végy egy adag konyhakész leveles tésztát nincs is ennél egyszerűbb Pedig van pár olyan apróság, amit érdemes megfogadni még az előre csomagolt expressz tésztánál is, hogy tökéletes süteményeket varázsolhassunk az asztalra. 1. Nem megfele...
  • 2019.04.01
  • 17:33 Gyorsabban is beérhet az avokádó, íme az egyszerű trükk Az avokádó az egyik legnagyobb sztár a konyhában, aki valamennyire is odafigyel arra, hogy mit eszik, beépíti a táplálkozásába. Viszont nem mindig sikerül érett avokádókat kifogni a piacon vagy a szupermarketben, így jól jön egy olyan tuti ...
  • 13:13 Megtréfálnál valakit? Jöjjenek a legmókásabb bolondok napi ételek. Kezdjük a hetet egy kis mókázással! Április 1-jén még az is belefér, ha játszunk az étellel, a jópofa ötletek tárháza pedig kimeríthetetlen. Hoztunk nektek belőlük egy csokorral, bolondozásra fel! Kávé mellé töltött kekszet? Mit szólnának a...
  • 2019.03.31
  • 18:29 Trump elnök és a gyorskaja Mindenkit megnyugtatunk, politikáról szó sem lesz a következő cikkben, viszont górcső alá vesszük Donald Trump finoman fogalmazva is szokatlan rajongását a gyorsételek iránt. Imádja ezeket az ételeket, állítólag a kampányturnéja alatt a leg...
  • 10:18 5 tipp a krémsajtos frosting felhasználására Ne szaladjunk ennyire előre! Mielőtt mutatom a szuper felhasználási lehetőségeket, lássuk, mi is az a krémsajtos frosting! A frosting tulajdonképpen egyfajta máz, leginkább krém, amit torták, cupcake-ek tetejére, illetve ezek töltelékeként ...
  • 2019.03.30
  • 18:06 Szuper konyhai tippek egy főzni szerető tudóstól Az alábbi listát nem tudtuk kihagyni: főzés, de teljesen másképpen, egy konyhában is járatos tudós szemüvegén keresztül. Jöhet egy kis tudomány? Mi imádjuk ezt a megközelítést!   1. Leszűrés után öntsünk olajat a főtt zöldségekre! A megfőtt...
  • 2019.03.29
  • 17:54 Praktikák olajban sütéshez - így lesz tökéletes a vasárnapi rántott hús Bár nem túl egészségesek, de tény, hogy nagyon finomak az olajban készült ételek. Ha sem a sok kalória, sem a házban úszó olajszag nem tántorít el benneteket, sütésre fel, éljenek a ropogós bundák! A látszólag egyszerű módszerbe azonban nag...
  • 13:03 Odakozmált az étel? Ez a két egyszerű összetevő felveszi a harcot a legmakacsabb szennyező... Elég egy kis figyelmetlenség, és máris égett szagban úszik a konyha. Ha a főztünk úgyis menthetetlen, a lábasunk ne legyen az! Természetes módszerekkel szép tisztára varázsolhatjuk, ráadásul az ehhez szükséges hozzávalók minden háztartásban...
  • 10:22 Reggeli napindító italok Azt már régóta tudjuk, hogy reggel különösen fontos a megfelelő folyadékbevitelről gondoskodni, hiszen egy egész éjszakán át tartó „szomjazás” után kell újra hidratálnunk szervezetünket. Most viszont megosztok néhány olyan italt, amelyek ös...
  • 2019.03.28
  • 18:08 Mitől lesz extra ropogós a sült csirke? Ki tudna ellenállni a belül puha és szaftos, kívül ropogós sült csirkének? Mindegy, hogy sütőben, serpenyőben vagy fritőzben készítjük, létezik pár trükk, amelyek segítségével könnyebben lesz mennyeien ropogós a csirkénk.   Sütőben 1. Ropog...
  • 13:29 10 gyakran elkövetett konyhai hiba. Van megoldás, mutatjuk. A legjobbakkal is megesik, hogy néha valami nem sikerül, esetleg nem pont olyan lesz az étel, mint amilyenre számítottunk. És ne feledjétek, mindenki volt kezdő, ez pedig az az időszak, amikor konyhai bonyodalmak sokaságával kell szembenézn...
  • 2019.03.27
  • 17:41 Ezt eheted. Snackek 200 kalória alatt A nassolásnak sokan nem tudunk megálljt parancsolni, kell valami kis snack uzsonnára vagy az esti film mellé. Jó hír, hogy teljes önuralomra nincs is szükség, hiszen sok olyan finomság közül választhatunk, amelyek adagja csak 200 kalória kö...
  • 13:37 Mi mindenre használhatjuk a mikrohullámú sütőnket? Mutatjuk. Ha csak akkor kapcsoljuk be a mikrót, amikor melegíteni szeretnénk, akkor messze nem használjuk ki a gépünk összes szuper képességét. Sok egyéb módon könnyítheti meg hétköznapjainkat, cikkünkben egyszerű, de nagyszerű tippeket szedtünk csok...
  • 2019.03.26
  • 17:32 Nigella Lawson tippje: erre is jó a vöröshagyma héja Húsvét közeledtével tojásfestésre szoktuk használni a vöröshagyma héját, Nigella Lawson azonban most nem erre hívta fel a figyelmet. Egy twitter bejegyzésben osztotta meg olvasóival szuper hagymahéj megmentő trükkjét, a kulcsszó az alaplé. ...
  • 2019.03.25
  • 18:16 8 tipp a csodás Instagramos ételfotókhoz Van, aki minden reggel megörökíti a kávéját és a zabkásáját, és van, aki csak a különleges ételkölteményeit kapja lencsevégre. Bárhogy is legyen, a telefonunk mindig kéznél van, így elég egy gyors kattintás, és készen is van a fotónk. Ezekh...
  • 13:47 Mi mindenre használhatjuk a quinoát? Miért jó quinoával főzni? A quinoa igazi szuperélelmiszer, nem csoda, hogy annyian szeretik. Gazdag kalciumban, magnéziumban és mangánban, ráadásul kétszer annyi fehérjét tartalmaz, mint a rizs vagy az árpa. Akik egészségesen szeretnének tá...
  • 2019.03.24
  • 18:45 Könnyű sütik március utolsó hetére A vasárnapi desszerten már biztos mindenki túl van, viszont jövő hétre is kell pár könnyű, tavaszias édesség, ugye? Összegyűjtöttük bloggereink legfinomabb receptjeit, sütésre fel!  Pihe-puha, cseppet sem száraz sütemény, szaftosságát a sem...
  • 2019.03.23
  • 18:10 Mit esznek a szumóbirkózók? Nem titok, hogy a sportolók rengeteg időt fordítanak arra, hogy megtalálják a számukra ideális étrendet, és ebben a szumóbirkózók sem jelentenek kivételt. Azonban nagy tévedés, hogy egyszerűen felhizlalják magukat, hiszen rendkívül szigorú ...
  • 2019.03.22
  • 17:36 Hihetetlen, de ezekért az ételkombinációkért rajonganak rengetegen Hamburger sült krumplival, bacon tojással, joghurt gyümölcsökkel. A sort még hosszan lehetne folytatni olyan bevett és harmonikus ételkombinációkkal, amelyek hallatán senki sem kapja fel a fejét csodálkozva. Aztán vannak olyan kombinációk, ...
  • 13:46 7 szuper mód a csicseriborsó felhasználására Kellemes, enyhén diós íz, sokféle felhasználási lehetőség és rengeteg pozitív élettani hatás. Igen, az apró kis golyók ezt mind tudják, így érdemes felvenni a gyakran fogyasztott ételek listájára. Örök kedvenc: a humusz Főtt vagy konzerv cs...
  • 2019.03.21
  • 18:10 Miért olyan gyakori sütési hőfok a 180 °C? Mindannyiunknak vannak olyan ismerősei, akik a konyhában csak összedobnak ilyen-olyan maradékokat, hogy aztán a kuszaságból valami egészen finom kerekedjen ki. Nekik nincs szükségük részletes és hosszadalmas receptekre, sőt néha még azt sem...
  • 15:00 Hogyan mentsük meg a túl keserű vagy savanyú grépfrútot? Nem! Bármilyen hihetetlen, nem az elsőre logikusnak tűnő cukor lesz a jó megoldás. Ha belefutottunk az üzletben a túlságosan savanykás vagy kesernyés grépfrútokba, de nem szeretnénk kidobni őket, egy másik rettenetesen egyszerű konyhai alap...
  • 2019.03.20
  • 18:35 Rémhír vagy valóság? Tényleg búcsút inthetünk a csokinak 2050-re? Már megint a klímaváltozás Bizony, a leendő csokihiányt a klímaváltozásnak tulajdonítják. A témával foglalkozó kutatók sok egyéb probléma mellett arra is figyelmeztetnek, hogy a kakaó növény 2050-re eltűnhet a bolygónkról. És bár messze nem...
  • 14:06 Vajjal jobb. Ne csak kenyérre kenjük, főzzünk is vele. A jó minőségű vaj az egyik legcsodálatosabb étel. Feldob egy karéj kenyeret vagy sós kekszet, isteni sütemények tésztájába és krémjébe keverve, rizottóba, húsok sütéséhez és még annyi máshoz Bátran használjátok a konyhában, cikkünkben csoko...
  • 2019.03.19
  • 18:05 Tavaszi nagytakarítás? Ezekkel a zseniális trükkökkel ragyogni fog a konyha. Hogy álltok a tavaszi nagytakarítással? Aki még a halogatás fázisában van, talán több kedvet kap nekilátni a fárasztó műveletnek, ha végigolvassa ezeket a zseniális tippeket. Kedvencünk az alufólia és a krumpli! 1. Mikrózzuk meg a törlőro...
  • 2019.03.18
  • 17:41 Diétaőrület régen és ma: így változtak a diétatrendek az elmúlt évtizedekben Nincs új a nap alatt a fogyókúrabizniszben sem. Ahogy idén vagy tavaly, úgy 40-50 évvel ezelőtt is emberek milliói törekedett bomba alakra főleg a tavaszi-nyári időszakban. Persze minden korszaknak megvolt a maga csodadiétája, amire minden...
  • 13:48 Ezeket az ételeket és italokat fogyasztja Meghan Markle Ha valaki bekerül a brit királyi család tagjai közé, annak minden rezdülésére kíváncsiak lesznek az emberek. Nincs ez másként Meghan Markle érkezési szokásaival sem, íme a lista, mit is fogyaszt szívesen a hercegné. 1. Taco Kaliforniai gy...
  • 2019.03.17
  • 18:47 Legyen zöld. Tradíciók Szent Patrik napján Március 17-e az írek nagy ünnepe, Szent Patrik napja. Bár semmi kötődésünk sincs az emléknaphoz, mégis egyre több zöld bulit rendeznek Magyarországon is ezen a hétvégén. Ha esetleg csak annyit tudtok az ünnepről, hogy igen, ma van az a nap,...
  • 2019.03.16
  • 18:49 Esti nasi? Nem tilos, de válogassuk meg jól, hogy mi kerül a tányérra. Aki diétázik, jól ismeri az alapszabályt: este csak mértékkel együnk, és az sem mindegy, hogy milyen falatok csúsznak le a torkunkon a késői órákban. De hát mit tegyünk, ha olyan jó valamit eszegetni egy izgalmas film közben? Van pár olyan ...
  • 2019.03.15
  • 18:03 Ennél egy jó filmet? Gasztromozik hétvégére Mi imádjuk a főzős-evős filmek hangulatát, mutatjuk is a kedvenceinket. Családi mozizásra fel! Olasz módra (Big Night, 1996) A film Stanley Tucci szerelemgyermeke, hiszen nem csak az egyik főszerepet játssza benne, hanem a forgatókönyv me...
  • 13:45 Kattancs és hebedunda - ezek is magyar ételek, ti ismeritek mindet? Nemzeti ünnepünkön egy olyan gyűjtést hoztunk nektek, amelyben kevésbé ismert magyar ételeket mutatunk be. Van köztünk több, amit már kóstoltunk, de megmondjuk őszintén, volt, amiről még sosem hallottunk. 1. Karcsai nyelvecibere Sertésnye...
  • 2019.03.14
  • 17:52 Több mint kása - így használhatjuk fel a zabpelyhet Az utóbbi évek egyik abszolút slágere a zab. Nincs kétségünk afelől, hogy akit egy kicsit is foglalkoztat az egészségtudatos életmód, az biztosan tett már egy próbát vele. Aztán jó eséllyel meg is szerette Számos instant kása, zabszelet és ...
  • 13:26 Kiránduljunk a hosszú hétvégén. Mi kerüljön a piknikkosárba? Bár kissé szeles időjárást jósol a meteorológiai előrejelzés, mégis biztosan sokan terveztek szabadtéri programokat a hosszú hétvégére. Akár hosszabb séta, túra vagy éppen egy jó piknikezés mellett döntötök, valamiféle elemózsiára szükséget...
  • 2019.03.13
  • 18:08 Miért szeretjük, ha valami egyszerre sós és édes? Legyen akár csokival leöntött perec, esetleg tengeri sóval megszórt fagyi, az emberek reakciója általában ugyanaz. Ha összekeverünk valamilyen édes és sós ételt, azt a legtöbben ellenállhatatlanul finomnak találjuk. Mi lehet ennek a furcsas...
  • 13:12 Pácba velük. A húspácolás 4 aranyszabálya A húsok sokkal finomabbak lesznek, ha sütés előtt szántok egy kis időt a pácolásra. Nem kell hatalmas dolgokra gondolni, csupán 4 egyszerű alapszabály betartása elegendő ahhoz, hogy puha, szaftos és ízletes húsételek kerüljenek az asztalra....
  • 2019.03.12
  • 17:50 Szükséges vagy haszontalan? Minden háztartás más és más, ezért örök érvényű lista készítésére nem vállalkozunk. Mutatunk viszont 10 olyan eszközt, ami nélkül nem tudunk létezni a konyhában, illetve 5 teljesen felesleges kütyüről is megemlékezünk. Minden konyhába kel...
  • 13:37 Olajok a konyhában A jó öreg napraforgó mellett számos másféle olaj is ott sorakozik a boltok polcain, arra várva, hogy végre kipróbáljuk őket. Összegyűjtöttük, hogy melyiket mire érdemes használni. 1. Repceolaj A repceolajat Magyarországon a nagyobb üzletl...
  • 2019.03.11
  • 18:06 Víz, víz és még egy kis víz Inni muszáj, hogy megfelelően hidratált legyen a szervezetünk. Ám bármilyen evidens is a folyamatos folyadékpótlás, egy elfoglalt, rohanós napon sokszor megfeledkezünk a rendszeres ivásról. Létezik pár egyszerű trükk, ami segíthet, ha nem j...
  • 13:20 A sokoldalú cukkini Szinte egész évben kapható, tavasztól késő őszig pedig kifejezetten jó áron juthatunk hozzá a cukkinihez. Semleges íze révén remekül passzol különböző ételekhez és fűszerekhez, akár még édességbe is tehetjük. Mutatunk pár szuper felhasználá...
  • 2019.03.10
  • 18:30 Társaságban enni jobb! Hogy telt a mai vasárnapi ebéd? Egyedül vagy a családdal, barátaitokkal költöttétek-e el? Mindannyian szoktunk egyedül enni, néha szükségből, néha pedig egészen egyszerűen azért, mert nem vágyunk más emberek társaságára. Ám a közös étkezés ...
  • 2019.03.09
  • 18:46 Várd úgy a vendégeidet, mint Gordon Ramsay! Egyszerű, de nagyszerű tippek következnek a híres séftől. Hamarosan itt a húsvéti összejövetelek időszaka, merítsetek ti is ihletet a vendégváró ötletekből! 1. Kelbimbó a legválogatósabbaknak is Ha a megtisztított kelbimbót előbb pár perc...
  • 2019.03.08
  • 18:13 A sajtolvasztás tudománya Nem csoda, hogy a gyönyörűen olvadozó, krémes-nyúlós sajtok reklámok és főzős videók abszolút főszereplői. Első látásra nincsen semmi ördöngösség a sajtolvasztásban, a valóság azonban az, hogy ha nem vagyunk kellően elővigyázatosak, könnyen...
  • 14:01 Pizza reggelire? A kérdőjel nem véletlenül került a cím a végére jelezzük már most azoknak, akik reménykedtek abban, hogy jót tesz a napi sonkás-gombás pizza reggelire. Chelsey Amer dietetikus szakember arra szeretne rávilágítani, hogy az egészségesnek tit...
  • 2019.03.07
  • 18:20 Ha mást ígér a csomagolás A legnagyobb óvatosság ellenére is előfordulhat, hogy nem azt kapjuk a pénzünkért, amit az egyes termékek csomagolásán szerepelő leírások ígérnek. 100%-osan nem védhetjük ki a problémát, de ha vigyázunk az alábbi ételekkel, italokkal és egy...
  • 13:07 Tökéletes tojás Tojásos ételeket készíteni roppant egyszerű, ugye? Van azonban pár trükk, amivel egyenesen tökéletes lesz a végeredmény, mutatjuk. Alapszabályok Aki evett már alaposan kiszárított rántottát, pontosan tudja, hogy miért kell szót ejteni a s...
  • 2019.03.06
  • 17:44 Ne vesszen kárba! Konyhai tippek újrahasznosításra 1. Csirkecsont Semmi esetre se dobjuk ki a csontokat, szuper alaplevet készíthetünk a felhasználásukkal. Tároljuk hűtőben, így bármikor bevethetjük például egy-egy krémleveshez. 2. Maradék sajt Reszeljük le, dolgozzuk össze tojással, némi...
  • 13:48 Böjt okosan Számos kultúrában és vallásban játszik fontos szerepet a böjt, ám sokan nem vallási, hanem egészségügyi vagy más egyéb indokból döntenek mellette. Ilyen ok lehet a méregtelenítés, az immunerősítés, esetleg valamilyen függőség legyőzése. Vis...
  • 2019.03.05
  • 18:05 Hónapos retek, az igazi tavaszhírnök Bár gyakorlatilag egész évben beszerezhető, mégis a tél végéhez és a tavasz kezdetéhez kötjük a színpompás, vitamindús hónapos retket. Már az ókorban is termesztették, sőt gyógyszerként tekintettek rá, és hatalmas tisztelet övezte. Több faj...
  • 14:07 9 érdekes tény a palacsintáról Ünnepnapja alkalmából folytatjuk kalandozásunkat a palacsinták világában. 9 kevésbé ismert, de annál érdekesebb tény következik kedvenc desszertünkről, megmondjuk őszintén, mi a töredékéről sem hallottunk 1. A rómaiak találták fel a palac...
  • 2019.03.04
  • 17:37 Összeszerelhető csokinyúl - nézzétek, mivel készül az Ikea húsvétra! Emlékeztek az Ikea házi süteményes szakácskönyvre? Tudjátok, arra az igencsak különleges képi világúra, amelyben az alapanyagok tökéletesen porciózva, csodás kompozíciókban kerültek a fotókra, teljesen más megközelítésben tálalva a sütemény...
  • 13:44 Hajdina, a mellőzött szuperétel Az egészséges táplálkozás nem jár feltétlenül többletkiadásokkal, főleg ha jól megválogatjuk alapanyagainkat, és gondosan megtervezzük az étkezéseinket. A hajdina gyorsan és változatosan elkészíthető, ráadásul olcsó álgabona, így csak bizta...
  • 2019.03.03
  • 18:25 Tavaszi ízek, gyertek! Hűvös, változékony, de egyre inkább tavaszias napok állnak mögöttünk, az időjárás hatására pedig egyre inkább vágyunk a könnyű, színes, tavaszias ételekre. Mutatjuk az elmúlt évek 8 kedvenc receptjét bloggereinktől.  Üde tavaszi bulgursalát...
  • 2019.03.02
  • 18:15 Hiszel a szerencsesütiben? Nem állítjuk, hogy a szerencsesüti elárulja a jövőt milyen egyszerű is lenne , de igenis lehet, hogy a benne található kis üzenet elindít bennünk valamit. A gondolat pedig teremtő erejű, éppen ezért sokan érezhetik úgy, hogy a falatnyi éde...
  • 2019.03.01
  • 18:35 Miért piros a Coca-Cola logója? Az ég kék, a fű zöld, a kóla csomagolása pedig piros A klasszikus verziót nem is nagyon tudnánk más színben elképzelni, igaz? Vannak dolgok, amiket sosem kérdőjelezünk meg, sőt bele sem gondolunk a miértekbe. Egészen addig, amíg valaki fel ...
  • 13:56 Aloe vera, a mutatós csodaszer Nem véletlenül tartanak egyre többen egy-két cserép aloe vera növényt az otthonukban. Egyszerre dekoratív és hasznos, égések, vágások, bőrbetegségek természetes orvossága, ráadásul vegyszermentes szépségápolószerként szintén használható. Há...
  • 2019.02.28
  • 13:33 Ezt készítsd sült krumpli helyett! Milyen jó lenne, ha lelkiismeret-furdalás nélkül ehetnénk sült krumplit Viszont tudjuk, hogy tavasszal sokan diétába fognak, illetve az olajban sült burgonyát eleve kizárják azok, akik egészségtudatosan szeretnének táplálkozni. A sárgarépáb...
  • 10:25 Mit együnk edzés után? Bármilyen típusú testmozgásról is legyen szó, az edzést körülvevő időszak mindenképpen kritikus étkezés szempontjából, de legalábbis érdemes nagyobb figyelmet fordítani rá, és jobban átgondolni az összetételét. Fontos leszögezni, hogy minde...
  • 2019.02.27
  • 18:02 Konyhatuning 8 lépésben A tavasz beköszöntével legtöbben vágyunk a megújulásra. Ha épp itt lenne az ideje felfrissíteni a konyha berendezését, ám sem idő, sem pénz hatalmas átalakításokba fogni, változtassunk apróságokon. Pár kis újdonság, és máris úgy érezhetjük,...
  • 13:49 Mozogjunk többet napközben! A szakértők szerint testi, lelki és szellemi egészségünk megőrzése érdekében napi 10 000 lépést kellene gyalog megtennünk. Első hallásra rengetegnek tűnhet, de pár egyszerű életmódbeli változtatással gyorsan összejön ez a szám. Alakítsuk úg...
  • 2019.02.26
  • 18:12 Fermentálás gyorstalpaló - savanyítsunk otthon! Hatalmas divat lett ismét otthon savanyítani, újságcikkek mellett több szakácskönyv is megjelent a témában. Ha szívesen belevágnátok, de még bizonytalanok vagytok az alapokat illetően, nektek szól ez a cikk. Megmutatjuk, hogy a házi ferment...
  • 13:50 Nincs hely a konyhádban? Lassan itt a tavaszi rendszerezés ideje! Valljuk be, a konyha a tárgyak felhalmozása szempontjából bizony fekete lyuk, legalábbis azoknál, akik hajlamosak gyűjtögetni, és nem szabadulnak meg rögtön a számukra már felesleges dolgoktól. Egy idő után viszont elérkezik az a pont, amik...
  • 2019.02.25
  • 18:11 A nagy szemfényvesztés: ezért étvágygerjesztőbbek a gyorsételek reklámokban, mint a valósá... Az óriásplakátról ránk mosolygó hamburger pavlovi reflexeinkre apellál: most rögtön térjünk be az első gyorsétterembe, és rendeljük meg a legújabb burgert frissen sült burgonyával, isteni szószok és olvadozó sajt kíséretében. A nyálcsorgató...
  • 13:56 Szökött már el előletek bagett? Mondjuk a tányérotokról, amikor éppen a vajazó késsel közelítettek felé? Rendben, elismerjük, a kérdés nem teljesen komoly, viszont az alábbi video tökéletes kikapcsolódást nyújt ebéd utánra. A Twitter szépsége abban rejlik, hogy bárki fe...
  • 2019.02.24
  • 18:02 Ízleld meg Szlovéniát! Hamarosan elérkezik a várva várt tavasz, a jó idővel együtt pedig sokaknak jön meg a kedve rövidebb utazásokhoz, hétvégi miniszabadságokhoz. Szlovénia szuper úti cél, ha arrafelé vennétek az irányt, szenteljetek időt a gasztronómiának is, é...
  • 2019.02.23
  • 18:41 Maghatározó - mutatjuk a legegészségesebb magféléket Számos receptünkben szerepelnek magok, és egészségtudatos cikkeinkben is arra buzdítunk benneteket, hogy építsétek be a magféléket az étrendetekbe. Sokféle íz, rengeteg vitamin és ásványi anyag, ráadásul finomak, snackként fogyasztva önmagu...
  • 2019.02.22
  • 18:31 Mindent a kölesről A gasztronómiai oldalakat végigböngészve arra jutottunk, hogy sok évi méltatlan száműzetés után ismét egyre többen kezdik felfedezni a kölest. És milyen jól teszik! A köles számtalan különböző módon elkészíthető, lakató és egészséges gabona...
  • 13:03 Érett vagy kevésbé érett banán? Melyik az egészségesebb? Gyümölcssalátába inkább keményebbeket választunk, banánkenyérhez vagy amerikai palacsintához pedig jöhetnek az érett, akár túlérett banánok is. De mi a helyzet akkor, ha az érettségi fokot ezúttal nem íz, állag és felhasználás, hanem életta...
  • 2019.02.21
  • 18:50 Egy falat Alpok Hűvösvölgyben - a Chez Sennerei sajtüzletben jártunk Hangulatos budai üzletükben fogadott minket Fésüs Judit egy fázós, téli napon. Pár falat sajt megkóstolása után hamar az alpesi lankákon éreztük magunkat boldog tehenek és Sennerei-ok tradicionális sajtkészítő és árusító műhelyek között, ...
  • 18:00 Nem feltétlenül rossz, mutatjuk az egészséges fajtákat. Szerencsére elmúltak a zsírfóbiás évtizedek, mára az emberek többsége hisz a táplálkozástudományi szakembereknek, és elismeri, hogy szervezetünk megfelelő működéséhez bizony zsírokra is szükség van. A jó zsírok ellátnak bennünket energiával...
  • 2019.02.20
  • 17:36 Túl a salátaönteten: mi mindenre jó az ecet? Mint sok más hasznos dolgot, az ecetet is a véletlennek köszönhetjük. Az emberiség már 10 000 éve ismeri és alkalmazza leginkább tartósításra , felfedezésére pedig valószínűleg akaratlanul, megsavanyodott borok megkóstolása után kerülhetet...
  • 13:13 Fogyni szeretnél? Ezek a gabonákat szerezd be a diétádhoz! A szénhidrát nem ellenség! Bár számos alacsony szénhidrátbevitelt hirdető csodadiéta próbálja mumusnak beállítani, igenis szükség van minőségi gabonafélék fogyasztására. Persze a finomított fehér liszt és az abból készült péksütemények, éte...
  • 2019.02.19
  • 17:37 16 természetes szer fejfájás ellen Frontok jönnek és mennek, a kellemetlen tüneteket csak tetézi a kialvatlanság és a stressz. Mielőtt a gyógyszeres doboz után nyúlnánk, érdemes kipróbálni pár természetes szert a hasogató fejfájás leküzdésére. Íme a legjobbak listája. 1. K...
  • 13:14 Zellerdzsúsz, az új őrület Mit szólnátok ahhoz, ha létezne olyan csodaszer, amely megvédene a magas vérnyomástól, a gyulladásoktól, a refluxtól és még sok más betegségtől, ráadásul mindehhez elegendő volna naponta egyszer inni belőle egy pohárral? És ha hozzátennénk ...
  • 2019.02.18
  • 17:35 Hogyan készíthetünk dezodort otthon? Újra virágkorukat élik a háztartásban és a szépségápolásban a természetes szerek. Kemikáliák helyett szívesebben nyúlunk ecethez, citromléhez, szódabikarbónához vagy illóolajokhoz, és milyen jól tesszük! Sokszor hatékonyabbak, mint a bolti ...
  • 13:54 Karfiollal a kiegyensúlyozott táplálkozásért Az unalomig ismételt párolt, morzsába forgatott vagy rántott verzióknál ezerszer izgalmasabb ételeket kreálhatunk karfiolból csupa ízzel, fűszerrel. Ráadásul azoknak is kedvez a fogyasztása, akik figyelnek az alakjukra, és próbálnak tudatos...
  • 2019.02.17
  • 18:10 Szülinap, névnap vagy évforduló lesz a családban? Ezt a válogatást mentsd el egész évre! Ezúttal rendhagyó válogatást készítettünk nektek: az Ízes élet legjobb ünnepi desszertjeiből szemezgettünk. Mentsétek el cikkünket, és ha esedékes egy szülinap vagy éppen házassági évforduló nálatok, csak vegyétek elő, és merítsetek ötletek...
  • 2019.02.16
  • 18:31 Parancsolj megálljt az éjszakai nassolásnak! Reggel tápláló zabkásával indítasz, az ebédet friss és egészséges gabonából, fehérjékből, zöldségekből állítod össze, vacsorára grillezett húst fogyasztasz salátával, és a kisétkezéseket is remekül megoldod. Tökéletes nap...lehetne, ha este...
  • 10:56 Mandulavaj okosan A magvajak virágkorukat élik. Nem csak a régi ismerős, a mogyoróvaj lopódzott be a mindennapokba, hanem egyre népszerűbbek a másféle olajos magvakból készült vajak is. Vajnak azért nevezhetjük ezeket, mert az olajos magvak a hosszú darálást...
  • 2019.02.15
  • 18:15 Ízfokozónk a természet - ismerd meg a Gourmet&Delicious Manufaktúrát! Bio, mesterséges adalékoktól mentes és persze nagyon finom. Aki tudatosan étkezik, általában ezeket a kritériumokat fogalmazza meg magában, mielőtt nekivág a soron következő bevásárlásnak. Szerencsére Budapesten és vidéken sincs hiány terme...
  • 13:34 6 zöldség, amely egészségesebb főve, mint nyersen Elsőre talán furcsán hangozhat a szóban forgó elmélet, hiszen mindenhol azt halljuk, hogy próbáljuk minél kevésbé feldolgozva fogyasztani a zöldségeket és a gyümölcsöket. Mégis léteznek olyan zöldségfélék, amelyek megfőzve több tápanyagot t...
  • 2019.02.14
  • 17:56 Ezek a szép haj legszükségesebb tápanyagai Az vagy, amit megeszel tartja a mondás, és ez bizony igaz a hajunkra is. Bármilyen genetikai adottságokat örököltünk, hajunk szépsége leginkább attól függ, hogy milyen tápanyagokat viszünk be a szervezetünkbe. Első és legfontosabb szabál...
  • 13:47 5 igazán rózsaszín koktél Valentin-napra Rózsaszínes, pirosas és pink árnyalatokban pompázó koktélok receptjei következnek. Ha még töritek a fejeteket, hogy mivel is készüljetek estére, ezekkel a finom last minute italokkal nem lehet melléfogni! Epres Bellini Egy kevés prosecco,...
  • 2019.02.13
  • 18:29 Készülj szívecskés tányérokkal a Valentin-napra! Valentin-napon minden a szívekről szól. Persze ennél jóval fontosabb a mögöttes tartalom, de mi azért arra buzdítunk mindenkit, hogy varázsoljon néhány helyes kis szívecskét is a tányérra. Olyan ötleteket hoztunk holnapra, amelyekhez nagy f...
  • 13:06 Antioxidáns fűszerek - az ízletes egészség Fűszerezni nem csak az ízek miatt érdemes, hanem azért is, mert a fűszernövények igen gazdagok antioxidánsokban. Ne bánjatok velük szűkmarkúan! A fűszernövények rengeteg polifenolt tartalmaznak. A polifenolok nagyon erős antioxidánsok, fo...
  • 10:03 Mindent a keményítőkről - 2. rész. Jöjjenek a fajták és a felhasználási módok! Keményítőfajták Leginkább személyes ízlés kérdése, hogy milyen keményítőre esik a választásunk, hiszen ezeknek az anyagoknak van ízük. Emellett azonban figyelembe kell vennünk azt is, hogy milyen keményítő képességgel rendelkezik a kiválasz...
  • 2019.02.12
  • 17:40 Amerikainak hitted a cézár salátát? Pedig nem az! Habár Amerikában rendkívül kedvelt étel a cézár saláta, és sokan gondolják, hogy onnan is ered, valójában ez nem így van. A salátát az 1920-as években Mexikóban, egészen pontosan Tijuanában készítették el először, kitalálója az olasz bevánd...

Ízesélet - heti top