- 1. Gazdák, figyelem! Így változik a kútengedélyezés 2025-től Megújul a mezőgazdasági kutak és öntözőtelepek engedélyezése: az agrárminiszter hatáskörébe kerülnek a döntések, digitális ügyintézéssel.
- 2. Szaporodnak a szuperbaktériumok a talajban, és ennek nagyon komoly veszélyei vannak A klímaváltozás fokozza az antibiotikum-rezisztens baktériumok terjedését a talajban.
- 3. Visszatér a tojás és a sovány hús Egy friss jelentés szerint az európai vásárlók egyre kevésbé kérnek a „zöld” marketingből – helyette a fehérjében gazdag, praktikus és egészséges ételeket keresik.
- 4. Miért selejtezik tömegével a tojótyúkokat Oroszországban? A kereskedők termelési költségek alatti árak elfogadására kényszerítik a gazdákat.
- 5. Megjelent a részletes rendelet: jelentős állami támogatást kaphatnak a víziszárnyas-tartók Jelentős kompenzációra számíthat az, aki három évre lemond a baromfitartásról.
- 6. Újra a figyelem középpontjában a glifozát: felülvizsgálják az engedélyt Egy kutatás szerint már a biztonságosnak tekintett dózisban is daganatokat okozhat, az EU vizsgálatot kér.
- 7. Torz agancsok és meddőség – veszélyben a vadállomány Láthatatlan gyilkos pusztít az erdőkben.
- 8. KÁN Egyetemi Napok 2025 – ahol az agrárinnováció találkozik a hagyományokkal Több tízezer látogatót várnak a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem nagyszabású agrárfesztiváljára, ahol idén is kiemelt szerepet kap az innováció és a közösségépítés.
- 9. A jövő egyik legveszélyesebb kórokozója már itt van velünk A spórák belélegzése egészséges embereknél is problémát okozhat, de a legyengült szervezet számára végzetes lehet.
- 10. Egy sajt, ami értékesebb, mint az arany Több mint két évtized érlelés után vágták fel a világ legidősebb ehető Parmigiano Reggiano sajtját.